Tuulentyttöjen retkiblogi
Tuulentyttöjen blogissa kerrotaan retkikunnan valmistautumisesta jäätikön ylitykseen ja lyhyitä päivityksiä Grönlannista luvassa myös matkan aikana. Tervetuloa mukaan seikkailuumme!
10.5.2017Suomi Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa 11.5.17 alkaen |
Kirjaudu järjestelmään
Kommentoidaksesi artikkelia kirjaudu ensin sisään!
Jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy!
Rekisteröidy blogin seuraajaksi
Rekisteröitymällä blogin seuraajaksi saat mahdollisuuden kommentoida blogin artikkeleita. Kommentin yhteydessä ei näytetä seuraajan sähköpostia, pelkästään nimi tai nimimerkki. Sähköpostin on kuitenkin oletava toimiva, sillä rekisteröityminen tapahtuu sähköpostin välityksellä. Sähköpostiasi ei käytetä suoramarkkinointi tms. tarkoituksiin.
Nimi tai nimimerkki: Sähköposti:Salasana:
Salasanan varmistus:
Lisää kommentti artikkeliin
Siorapaluk, Pohjois- Grönlannissa sijaitseva todennäköisesti maailman pohjoisin vakituisesti asuttu paikka, 66 asukasta (ML 2014)
Suomen kaksivuotinen puheenjohtajakausi Arktisessa neuvostossa alkaa 11.5.2017 puheenjohtajuuden siirtyessä Yhdysvalloilta Suomelle. Suomi oli ensimmäisen kerran puheenjohtajamaa vuosina 2000- 2002. Muita Arktisen neuvoston jäsenmaita ovat Ruotsi, Tanska, Islanti, Venäjä, Yhdysvallat ja Kanada.
Arktinen neuvosto perustettiin virallisesti Ottawan julistuksella 1996. Reilun 20-vuotisen toimintansa aikana se on saanut aikaan sopimuksen öljyntorjunnasta sekä meri- ja lentopelastuspalvelusta. Työn alla on kolmas sopimus tieteellisen yhteistyön edistämisestä. Suomen puheenjohtajakauden ohjelma keskittyy arktisiin ilmastokysymyksiin ja kestävään kehitykseen arktisella alueella.
Presidentti Niinistö on nostanut esille mahdollisuuden, että Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit voisivat tavata arktisen yhteistyön merkeissä puheenjohtajakauden aikana, mutta tällaista ei vielä tällä hetkellä ole valmisteluissa.
Me täältä jäätiköltä toivotamme menestystä kaikkiin arktisia alueita koskeviin ilmastonmuutosta ja ympäristönsuojelua sekä alkuperäiskansojen hyvinvointia koskeviin keskusteluihin ja toimiin.
Näin läheltä katsottuna tämä ankara, karu ympäristö häikäisevässä kauneudessaan on suuri yhteinen asia. Ilmastonmuutoksesta ei täällä ylhäällä jäätiköllä taida näkyä merkkejä, mutta sulamisen vaara taitaakin olla tuolla alla reilun parin kilometrin syvyydessä jäämassojen työntäessä nopeutuvalla tahdilla massaa sisuksistaan mereen.
Nopeutuvan sulamisen vaikutukset tulevaisuudessa on arvioitu valtaviksi, jopa Golf-virran kulkuun vaikuttaviksi. Pyrkikäämme siis kaikki yhteisvoimin suojelemaan tätä ainutlaatuista palloamme käsittämättömine jäätiköineen!
Onnea ja menestystä Suomelle puheenjohtajuudessa ja presidentti Niinistölle sitkeyttä yrityksessä yhdistää suurvaltoja ja valjastaa käyttöön niiden olemassa olevaa kapasiteettia luonnon monimuotoisuuden suojeluun.
T: Tuulentytöt