Tuulentyttöjen retkiblogi
Tuulentyttöjen blogissa kerrotaan retkikunnan valmistautumisesta jäätikön ylitykseen ja lyhyitä päivityksiä Grönlannista luvassa myös matkan aikana. Tervetuloa mukaan seikkailuumme!
2.5.2017Majoittuminen ja leirielämä |
Kirjaudu järjestelmään
Kommentoidaksesi artikkelia kirjaudu ensin sisään!
Jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy!
Rekisteröidy blogin seuraajaksi
Rekisteröitymällä blogin seuraajaksi saat mahdollisuuden kommentoida blogin artikkeleita. Kommentin yhteydessä ei näytetä seuraajan sähköpostia, pelkästään nimi tai nimimerkki. Sähköpostin on kuitenkin oletava toimiva, sillä rekisteröityminen tapahtuu sähköpostin välityksellä. Sähköpostiasi ei käytetä suoramarkkinointi tms. tarkoituksiin.
Nimi tai nimimerkki: Sähköposti:Salasana:
Salasanan varmistus:
Lisää kommentti artikkeliin
Saanan kupeella harjoitusvaelluksella 2016 ML
Vaeltaminenhan on sitä, että hiihdetään ja hiihdetään ja mietitään milloin on tauko ja milloin ollaan leirissä ja mitä tänään syödään. Tämän tietäen olemme panostaneet leirielämään ja ruokaan. Elämä vajaa neljän neliön teltassa kolmistaan ei juuri anna mahdollisuutta yksityisyydelle ja omaan nurkkaan vetäytymiselle. Siihen on aikaa kun hiihtää päivästä toiseen keskimäärin 8 tuntia.
Kaksi telttaa pakattuna teipattujen kaarien ja routaeristeen kanssa. 2015 ML
Matkassa meillä on Hillebergin Keron GT 3 teltta ja varatelttana pienempi ja kevyempi kolmen hengen teltta, joka on pakattu ahkion sisälle. Teltta kulkee yhden ahkion päällä isolla rullalla. Sen sisälle on koko pohjan peittävä sentin paksuinen rautakaupan routaeriste, jonka päälle leirissä levitetään omat solumuoviset makuualustat. Teltan kaarien osat on teipattu niin, että kaari taittuu vain keskeltä ja ne ovat koko ajan teltan kaaritunneleissa valmiiksi asennettuina. Kaaritunneleissa on myös valmiiksi toiset kaaret eli teltan tuulenkestävyys on huomattavasti parempi kuin yksillä kaarilla.
Puoliksi koottuna, rullalla kuljetettava teltta on turvallisuustekijä. Sen saa nopeasti pystyyn vaikka lounastauon ajaksi, jos sää niin vaatii. Teltassa on isot absidit eli eteiset molemmissa päissä ja kangasta on siitä syystä aika paljon. Puoliksi koottuna se on hallittavissa kovallakin tuulella, kunhan pystyttämistä on harjoiteltu ja jokainen tietää oman hommansa.
Teimme telttaan kattoverkon, jossa kevyitä varusteita voi kuivattaa ja säilyttää. Toisessa absidissa säilytetään telttakassit, yksi jokaisella. Niissä on kaikki yöpymiseen, huoltoon ja ruokailuun tarvittava varustus. Leiriin tullessa teltta laitetaan heti pystyyn, majoitutaan ja kömmitään aamulla kassien kanssa ulos, kootaan teltta ja jatketaan matkaa. Leirielämä pitkillä talvivaelluksilla on pääasiassa teltassa puuhastelua: ruuanlaittoa, lumen sulatusta, itsensä huoltamista ja lepoa.
Mukana ahkiossa kulkee myös keittiö tarvikkeineen. Meillä se on 0,8 mm alumiinista valmistettu keittolaatikko. Useiden mallien ja kokeiluiden jälkeen päädyimme tähän ahkioidemme mittoihin sopivaan malliin. Peltiliike KaihlaSet leikkasi kaavoillamme osat ja kokosimme keittiön saranoineen kasaan popniiteillä.
Olemme varanneet bensaa 1,2 litraa joka päivälle. Keittolaatikossa on kaksi keitintä ja yksi varakeitin. Keittimiin on metalliset, täytettävät bensapullot pumppuineen. Keittiösettiin kuuluu 5, 2,5 ja 1,7 litran kattilat, paistinpannu ja muu keittiövarustus. Eniten bensaa kuluu lumen sulattamiseen, sillä jokaisella on ruokatermos ja kaksi 1 L termospulloa sekä muovinen 1 L vesipullo. Kaikki täytetään illalla kuumalla vedellä, joten lumen sulatusta riittää.
Keittolaatikko on teltan sisällä ja se on merkittävä turvallisuusriski. Syttyessään teltta palaa alle 10 sekunnissa muodostaen todella mustan savun ja kovan kuumuuden (Grönlanti 2014 harjoitusviikonloppu, YouTube). Varustimme teltan keittolaatikon takana roikkuvalla, tarroilla kattoon kiinnitettävällä sammutuspeitteellä. Sen lisäksi meillä on keittiövuorot, jolloin vain yksi touhuaa kuumien vesien ja keittimien kanssa. Keittiö on juuri sopiva ja hyvin varustettu kolmelle.