Tuulentyttöjen retkiblogi
Tuulentyttöjen blogissa kerrotaan retkikunnan valmistautumisesta jäätikön ylitykseen ja lyhyitä päivityksiä Grönlannista luvassa myös matkan aikana. Tervetuloa mukaan seikkailuumme!
26.3.2017Lääkintää ja teippailua Hattulassa |
Kirjaudu järjestelmään
Kommentoidaksesi artikkelia kirjaudu ensin sisään!
Jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy!
Rekisteröidy blogin seuraajaksi
Rekisteröitymällä blogin seuraajaksi saat mahdollisuuden kommentoida blogin artikkeleita. Kommentin yhteydessä ei näytetä seuraajan sähköpostia, pelkästään nimi tai nimimerkki. Sähköpostin on kuitenkin oletava toimiva, sillä rekisteröityminen tapahtuu sähköpostin välityksellä. Sähköpostiasi ei käytetä suoramarkkinointi tms. tarkoituksiin.
Nimi tai nimimerkki: Sähköposti:Salasana:
Salasanan varmistus:
Lisää kommentti artikkeliin
Olemme jäätiköllä ns. oman onnemme nojassa, mutta emme suinkaan luota onneen ja hyvään tuuriin. Varaudumme huolella siihen, ettei kaikki sujukaan niin kuin siellä kuuluisalla Strömsön saarella. Mukaan lähtee tarkkaan mietitty lääkevarasto sekä pienempien ja isompien vaivojen varalle hoitovälineistö. Olemme varautuneet hoitamaan ne terveysongelmat, jotka ovat hoidettavissa jäätiköllä varustuksella ja välineistöllä, jotka toimivat kylmissä ja haastavissakin olosuhteissa. Aikomuksenamme ei ole leikellä paleltuneita sormia tai varpaita eikä muitakaan osia, vaan ennakoida tilanteet niin, ettei sellaisia toimenpiteitä tarvita.
Pidimme yhteisen lääkintäviikonlopun harjoittelun ja tiedon sisäistämisen merkeissä viime metreillä eli kolme viikkoa ennen lähtöä. Fysioterapeutti Jenna Kantanen opasti meitä miten ja miksi teippausta käytetään. Polvet, nilkat, ranteet, sormet ja selät saadaan nyt teipattuja omatoimisesti ja ensiapulaukussa on valikoima kinesio- ja urheiluteippejä.
Retkikuntamme lääkärinä toimii Heikki Karinen. Hän on tutustunut terveystietoihimme ja rakentanut Jaanan kanssa retkikunnan lääkintäsuunnitelman juuri meille sopivaksi. Tanja Linqvist opasti meitä lääkevarastomme oikeanlaisessa käytössä ja erilaisiin tilanteisiin sopivissa lääkeyhdistelmissä. Tanjan kanssa sidoimme haavoja ja suunnittelimme esim. palovammahoidon. Lisäksi Anu Kyöstilä on ollut apuna suunnittelemassa lääkelaukkumme haavanhoidollista sisältöä.
Jaana on ammattilainen haavahoidossa ja monessa muussa terveyteen ja sairauteen liittyvissä asioissa ja toimii retkikunnan lääkintävastaavana. Ryhmässämme on diabeetikko ja niinpä opettelimme diabeteksen hoitoon käytettävien välineiden toimintaa ja tarkoitusta sekä mitä ne lukemat verensokerimittarissa tarkoittavat. Tämän lisäksi meillä kaikilla on ensiapuosaamista vähintään EA2:n verran sekä kokemusta haastavissakin tilanteista toimimisesta. Mahdollisiin ensiaputilanteisiin perehdyimme tarkemmin vielä riskikartoituksemme yhteydessä.
Taas tuli uutta tietoa ja taitoa selviytymiseen haastavissa oloissa – tarpeen vaatiessa siirrämme ne käytäntöön. Mukana reissussa on siis yhteinen ensiapulaukku ajatuksella että emme käytä sitä kuin hätätapauksissa ja tämän lisäksi jokaisella on mukana omat ensiapuvarusteet. Lääkelaukku on suunniteltu ja tehty niin, että paineen allakin hätätapauksessa löydämme laukusta tarvittavat välineet ja tarvikkeet.