Kohti Sodankylää

Kuuntelemme päivittäin uutisia ja toivotamme teille kaikille jaksamista
ja tarkkuutta elämisen arkeen.


Meillä täällä teltassa on hiukan eristynyt olo, mutta toisaalta se ei nyt ole huono asia. Huomenna poikkeamme pikaisesti Sodankylässä kaupassa, mutta muuten jatkamme tätä retkimuotoista elämää.
Hiihtelimme eilen Pyhä – Luoston kansallispuiston hyvin hoidettuja latuja ja kauniita vanhoja metsiä pitkin. Meidän reissun ensimmäinen kämppäyökin tuli siellä puiston alueen Pyhälammen päivätuvassa vietettyä.
Ladut vaihtuivat maantieksi kohti Torvisen kylää. Tien reunassa hiihtäminen on aina vähän turvatonta, varsinkin kun vähintään joka toinen autoilija puhuu kännykkään. Tämän reissun jälkeen omat puhelut hoidetaan muualla kun autossa.
Turvallisuus on meidän kaikessa tekemisessä johtava ajatus ja koko tämäkin homma alkoi riskikartoituksen laatimisella. Joitakin asioita tuosta alla olevasta kartoituksesta voisimme vähän viilata, mutta pääosin olemme etukäteen olleet oikeilla jäljillä.

 Riskianalyysi Suomineito 2020

Riskianalyysissä käsitellään ennakolta retkeilijöiden mahdollisesti kohtaamia ongelmatilanteita. Analyysin avulla riskejä pyritään torjumaan jo valmisteluvaiheessa sekä tunnistamaan ajoissa mahdolliset riskit vaelluksen aikana.

Todennäköisyys: 1. epätodennäköinen, 2. mahdollinen, 3. todennäköinen
Seuraukset:
1. lievästi haitallinen, 2. haitallinen, 3. erittäin haitallinen
Riskikerroin:
Todennäköisyys x Seuraukset = Riskiluokka 1-9
1 = merkityksetön, 2 = vähäinen, 3 = kohtalainen, 4 = merkittävä, 6-9 = sietämätön
Ennakointi:
Miten varautua ja ennakoida etukäteen => riskitaso laskee
Toiminta tapahtuessa:
Mitä tehdään, jos ennakoitu tapahtuma toteutuu

Objektiiviset riskit ovat ulkopuolelta tulleita riskejä esim. sää, maasto, moottorikelkat

  1. Liikkumiseen liittyvät riskit

Subjektiiviset riskit ovat omasta toiminnasta johtuvia vaaratilanteita

Subjektiiviset riskit liittyvät omaan toimintaan. Retkeläiset vaikuttavat omalla toiminnallaan tapahtumien todennäköisyyteen. Suurin yksittäinen riskejä nostava tekijä on väsymys. Väsyneenä keskittyminen herpaantuu, jolloin vahinkoja esim. kuuman veden, keittimien, teräaseiden kanssa voi tapahtua herkemmin. Tästä syystä on muistettava pitää huolta omasta kunnosta sekä ilmoitettava, jos kokee itsensä liian väsyneeksi, jolloin retken etenemistä ja lepoaikaa voidaan sopeuttaa niin että toimintakyky säilyy

  1. Fyysiset riskit

2. Psyykkiset riskit

2. Sairastuminen

4 Comments

  • Markku sanoo:

    Oli kiva lukea erinomainen riskianalyysi ja turvallisuussuunnitelma!

    Pysykää terveinä!

  • Late P sanoo:

    Ei mennyt Laten yöunet kun kuuli teidän hyviä uutisia ja erittäin hyvällä ammattitaidolla laaditut riskianalyysit! Siinä hyvää oppia muillekkin retkeilijöille ja vaikka jokapäiväiseen elämään nyt Korona viruksen vaaniessa. Työ olette paremmin suojassa siellä Lapissa kuin myö täällä etelän ihmisvilinässä. Koko päivän on tullut tuutin täydeltä ohjetta ja rajoitusta, ihan ”huulipunahallitusta” myöten miten elää ja olla. Terveellistä ja raikkaitten myötätuulien matkaa teille!

  • Ellu V sanoo:

    Todella monipuoliset riskianalyysit! Mielenkiintoista luettavaa! Kuvassa ahkiot varusteineen näyttävät jämpteiltä ja suorastaan kauniilta. Kyllä te olette sitkeitä ja kovakuntoisia naisia – alkumatkan lumettomuutta lukuun ottamatta kaikki taitaa edetä pitkälti suunnitelman mukaan ja matka etenee vauhdilla. Minäkin pääsin hangille, mutta ei taideta maastossa kohdata, ellette tee mutkaa matkalla.

  • Anne Pippuri -Kiiski sanoo:

    Hei vaan!
    Eikös reissu ole kohta heitetty,kun noin korkealla ihanilla lumialueilla jo olette?Oletteko muuten tietoisia,että täällä etelässä jyllää sellainen Kiinan Wuhanista liikkeelle lähtenyt korona virus🤪Pysykää terveenä ja hyvää loppumatkaa,te urheat pikku naiset💕Anne

Vastaa